Het belang van PIM (Product Information Management)

De inzet van een PIM-systeem creëert op meerdere vlakken toegevoegde waarde! Een hele concrete is het vergroten en versnellen van de kansen op het gebied van Sales en Marketing door sneller, betrouwbaarder en doelgerichter de productinformatie te kunnen bieden.

PRODUCTINFORMATIE BELANGRIJK?

Kwaliteit van PIM is doorslaggevend

B2B E-Commerce is bijzonder kansrijk maar tegelijkertijd ook moeilijk. De concurrentie is hevig en razendsnel. De digitale klantverwachting maakt het dat u op geheel nieuwe wijze uw klant online dient te bedienen.  Een onderzoek van Google leert dat 57% van het aankoopproces al voltooid is voordat uw klant voor het eerst contact met u opneemt! Dat wil eigenlijk zeggen dat uw klant twee derde van zijn tijd besteed om online research te plegen door productsheets, technische beschrijvingen en bijvoorbeeld video’s te bekijken die hem helpen een juiste leverancierskeuze te maken.

Om in dit geval de klant voor u te laten kiezen dient u zijn zoektocht te faciliteren. Sterke productinformatie helpt om de klant in een vroeg stadium te beïnvloeden. Dit met de juiste hoeveelheid en kwalitatief sterke productinformatie.

Zoekgedrag orienterend
Product informatie - Klantkeuze

MAAK HET DE KLANT GEMAKKELIJK

Hoe helpt sterke productinformatie?

  • Het vergroten van de SEO waarde die ontstaat door uitgebreide productinformatie zorgt voor goede uitgangspunten om in Google goed gevonden te worden. De goede vindbaarheid van uw product is een voorwaarde om te kunnen converteren!
  • Goede productinformatie kan een bezoeker enthousiasmeren en twijfel wegnemen waardoor de weg naar de conversie korter wordt en zeker niet via een ander platform (lees uw concurrent) hoeft te verlopen!
  • Verhogen van uw marge door retouren te voorkomen. Des te gedetaileerder de productinformatie beschikbaar is des te beter de koopintentie gefaciliteerd is. De kans op teleurstelling na de aankoop neemt af waardoor de retourstroom ook afneemt.

Een PIM systeem helpt u controle te verkrijgen over uw productdata zodat u de best mogelijke productinformatie over verschillende kanalen en talen consistent kunt aanbieden. En dat is van belang als we stellen dat degene met de beste productinformatie de meeste kans maakt in de strijd om de gunst van de klant!

PIM software

PIM in een notendop

1. Ondersteuning koopproces

De klantervaring wordt consistent over alle kanalen en er worden geen fouten meer gemaakt. Daarnaast hoeft er niet meer gewerkt te worden met het importeren van excel documenten en talloze documenten opslaan. Met een PIM zijn alle namen, omschrijvingen en prijzen hetzelfde. Vanuit het PIM systeem kunt u precies bepalen welke data wel en niet zichtbaar is. Tevens is een PIM eenvoudig te koppelen met externe platformen zoals Shopping, Bol.com etc.

2. Meer verkopen

Een belangrijk onderdeel van PIM is zoekmachineoptimalisatie. Een goede PIM zorgt voor een betere vindbaarheid en hogere conversie van jouw online platform. Het liefst wil je dus voor alle artikelen goede namen, beschrijvingen en specificaties ingevuld hebben. Als je daarnaast aan de achterkant goede relaties tussen artikelen legt, stimuleer je ook de cross-sell en upsell.

3. Hogere klanttevredenheid

Klanten verwachten vandaag de dag goede en volledige productinformatie. Kun jij dit niet leveren? Dan is de kans groot dat zij het product bij een concurrent zullen kopen die dit wel goed geregeld heeft. Vandaag de dag kunnen consumenten eenvoudig vergelijken. Indien jouw productdata volledig is en de klant goed wordt geïnformeerd zal de klant minder snel op zoek gaan naar alternatieven en minder vragen hebben.

4. Breder en dieper productaanbod

Een PIM systeem dat producten overzichtelijk categoriseert en weergeeft, schept ruimte voor uitbreiding van het productaanbod. Als jouw data compleet is heb je een betere mogelijkheid om een grote hoeveelheid producten te verkopen, zonder dat het overzicht kwijtraakt. Met een goed PIM systeem heb jij eenvoudig toegang tot al jouw productdata.

5. Efficiëntere interne processen

Veel bedrijven die een PIM systeem hebben geïmplementeerd worden heel gelukkig van hoeveel gemakkelijker het hun dagelijkse werkzaamheden heeft gemaakt. De productinformatie kàn snel gevuld worden, de workflow is eenduidig, fouten worden sneller gedetecteerd en er is 1 bron van waarheid.

Download-Perfion

Download PIM PDF

Een gids om u een betere beslissing te laten nemen:

5 belangrijke vragen die u uzelf moet stellen, voordat u een PIM-systeem aanschaft.

DOWNLOAD PDF

BLUEDESK ALS JOUW PIM PARTNER

Ruim 22 jaar ervaring
Bewezen track record
Succesvolle PIM cases
Excelleren op integratie vraagstukken
Uniek partnership met onze klanten
Landelijke dienstverlening

Neem contact met ons op


Wil je meer weten over ons PIM systeem en Perfion? Laat dan je gegevens achter en één van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op.

Of bel direct +31 (0)72 5200310

Verplichte velden zijn met een * aangegeven.